.post-title { text-align:center; }

piatok 11. januára 2013

Porovnanie internetových kníhkupectiev

Dnes som sa rozhodla pripraviť pre Vás porovnanie ponuky, cien a služieb niektorých internetových kníhkupectiev.

Porovnávané internetové kníhkupectvá:

www.gorila.sk
 www.martinus.sk
www.literama.sk
www.ikarus.sk
www.knizny.sk/

Gorila
Ponuka:
knihy, DVD, Blu-ray, plagáty, hry, hudobné CD, hudobné DVD, parfémy, tričká, e-knihy
Gorila má veľmi široký sortiment či už knižiek čo je zrejme pri internetovom kníhkupectve to najpodstatnejšie. Ostatný sortiment je tiež veľmi pestrý, akurát mi nejde do hlavy ponuka parfémov na takejto stránke. Nejak sa mi to do toho sortimentu nehodí.
Služby:
Gorila.sk Vám ponúka možnosť osobne si prevziať objednaný tovar v Bratislave a Košiciach. Ak ste z Bratislavy, Košíc a okolia, môžete si tovar vyzdvihnúť osobne. Stačí, keď si pri objednávaní zvolíte spôsob doručenia "Osobný odber Bratislava" alebo "Osobný odber Košice". Poštovné je v tomto prípade 0 EUR a neplatíte ani žiadne manipulačné poplatky. Tovar si môžete vyzdvihnúť osobne aj v ďalších 11-tich mestách prostredníctvom výdajných miest služby Zásielkovňa za zvýhodnenú cenu. Zoznam miest nájdete na ich internetovej stránke.
Vzhľad a prehľadnosť stránky:
Design stránky by som určite vymenila. Príde mi trošku chladný, skôr by sa hodil na internetový predaj nejakej elektroniky. Čo sa týka prehľadnosti stránka sa mi páči. Po ľavej strane nájdete viac rozdelení, ktoré Vám uľahčia výber. Ako prvé sú Kategórie, potom sú uvedené Najpopulárnejšie tituly, Top autori, Recenzie zákazníkov na náhodne vybrané tituly, výber ponuky podľa cenovej kategórie, Odporúčané tituly. Po vybraní ľubovoľného žánru knižky sa Vám zobrazí ponuka podelená na viac častí a to: Novinky, Očakávame, Momentálne bestsellery, Zlacnené tituly, Naše tipy. 

Martinus
Ponuka:
Knihy, e-knihy, filmy, puzzle, audioknihy,  hry a hračky, počítačové hry, diáre, kalendáre, káva a čaj, ex libris, tričká, hrnčeky, čítačky elektornických kníh, psychowalkmany, hodiny, papučky a iné darčekové drobnosti
Mne sa ponuka Martinusu veľmi páči, človek tam okrem knižky vyberie aj pekný darček či elektroniku, ktorá má niečo spoločné s čítaním a vzdelávaním. Ponuka knižiek v Martinuse je veľmi pestrá. Určite tam nájdete čo potrebujete.
Služby:
Martinus má aj kamenné predajne v Nitre, Bratislave, Martine a Žiline. V prípade, ak objednáte tovar nad 49€, Martinus Vám zašle zásielku bez poštovného. Knižky si môžete dať zaslať na predajne Martinusu, kde si ich môžete vyzdvihnúť bezplatne. Podmienkou je, že objednávka musí byť nad 10€. Veľmi sa mi páči spolupráca Martinusu s Dobrým anjelom. Ja osobne milujem firmy, ktoré prispievajú na charitu. Pri objednávaní máte možnosť zaokrúhliť sumu, ktorú máte platiť za zásielku na okrúhlu sumu. Sú Vám ponúknuté 3 možnosti s tým, že rozdiel Martinus zašle na účet Dobrého Anjela. Takže zaokrúhlujte. Vezmite si, že pri počte 100 objednávok, ak je len darovaná suma 0,50€, tak denne sa prispeje na DA asi 50€. No a myslím si, že teda Martinus nemá 100objednávok denne, ale počet objednávok sa hýbe oveľa vyššie, vzhľadom na to, že viackrát získal v nezávislých prieskumoch ocenenie “najlepší” aj “najobľúbenejší” internetový obchod na Slovensku. Martinus ponúka na stránke aj možnosť wishlistu, kam si môžete nahadzovať tituly, ktoré si plánujete v budúcnosti zakúpiť.
Vzhľad a prehľadnosť stránky:
Veľmi príjemný design stránky, ktorá je dostatočne prehľadná. Po ľavej strane máte ponuku pod názvom Oddelenia, ďalej sú tam Novinky, Bestsellery, Pripravované, Na sklade, Vydavateľstvá, Akcie a zľavy, Odporúčania pre Vás, Knižný bazár. Ďalej nájdete kategórie: Najbližšie vychádzajú, Najlepšie hodnotené, Najnovšie knihy.
Projekty:
Knihobežník, Slovensko číta, Čo mám čítať ďalej, Poviedky o nevere, Slovensko píše román.

Literama
Ponuka:
Knihy, CD, DVD, razítka, kľúčenky, puzzle, kalendáre, záložky
Ponuka knižiek ani CD a DVD už nie je taká široká ako u Martinusu a Gorile.
Služby:
Na tejto stránke ma zaujalo, že predajca ponúka darčekového poradcu, ktorý nezabudol ani na jedného člena rodiny. Fakt praktické pre antitalentov, ktorí chcú niekoho potešiť, ale nevedia vybrať správnu knihu.
 
Vzhľad a prehľadnosť stránky:
Stránka je veľmi príjemná, pekne spracovaná a prehľadná. Môžete vyberať na základe týchto kategórií : Tipy na darčeky, Knihy, Akcie, Série, Autori.

Ikarus 
Ponuka: 
knihy, darčeky a doplnky, kalendáre, médiá a nosiče, puzzle, hry
Služby:
Stránka ponúka zľavy na tituly od T. Keleovej-Vasilkovej a tituly Computer press. Tituly CP sú však prevažne v českom jazyku.
Vzhľad a prehľadnosť stránky:
Veľmi príjemná, prehľadná stránka. Vyberáte z kategórií: Knihy, DVD, Puzzle a hry, Novinky, Akcie a zľavy, Pripravujeme, Výhodne s Computer Press, Zľavy s T. Keleovou-Vasilkovou.

Kniž
Ponuka:
Knihy, hudobné CD a DVD, 
Služby:
Na stránke nájdete recenzie titulov, programy kín, divadlá, opery, výstavy, knižnú inzerciu a bazár.
Vzhľad a prehľadnosť stránky: 
Veľmi sympatická stránka, jednoduchá na vyhľadávanie. Vyberáte podľa kategórií: Akcie, Spisovatelia, Novinky, Obľúbené, Najlacnejšie, Ženské romány, Top10, Najobľúbenejšie knihy, Najpredávanejšie knihy, Najlacnejšie knihy. Na tejto stránke sa veľmi zle orientuje v cenách kníh. Nemáte ich jednoznačne udané ako na ostatných stránkach, u veľa kníh dostanete cenu až na opýtanie.
 
 Urobila som Vám aj menšiu tabuľku na porovnanie cien niektorých titulov u jednotlivých predajcov:
Do tabuľky som dosádzala sumy v bežných cenách bez zľavy. Na základe týchto cien má najlepšie ceny www.knizny.sk. Musím Vás však upozorniť na to, že skoro na všetky tieto knižky bola akcia u všetkých predajcov a na základe akciových cien bol jednoznačný favorit www.martinus.sk. Napríklad pri titule Level 26 bola cena 2,96€ pričom u ostatných predajcov cena nebola nižšia než 7€. A to je naozaj rozdiel. Takže pokiaľ má martinus zľavy, nemá konkurenciu.


Dúfam, že sa Vám moje porovnanie internetových kníhkupectiev páčilo a pomohlo pri ďalšom nákupe titulov. Ja sa musím priznať, že knižky som doteraz objednávala len z Martinusu a bola som nadmieru spokojná. Nakupovala som z Martinusu hlavne kvôli možnosti vyzdvihnúť si knižky v kamennom obchode s tým, že ušetrím na poštovnom.

Momo

3 komentáre :

  1. Si sa namakala na tomto prispevku...ocenujem...nakupujem najviac cez martinus
    Pekny den
    http://cisarovenovesaty.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pekný článok ;-) my nakupujeme väčšinou len v martinuse, tiež sa mi páči to zaokrúhlovanie a služby sú fakt super. Vždy prihodia záložky, rôzne zľavové poukážky a keď sme v Ba, tak sa vždy radi zastavíme na obchodnej :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tabuľka ma prekvapila :-o väčšinou čo objednávam, tak práve z gorily, lebo si to môžem vyzdvihnúť priamo v ke a knihy majú väčšinou lacnejšie (alebo je cena približne rovnaká, ale platí, že ušetrím tak či tak na poštovnom).. vypichla si akurát knihy, ktoré lacnejšie nie sú, no čo už :D

    OdpovedaťOdstrániť