.post-title { text-align:center; }

utorok 10. júna 2014

Schudla som z L na S/XS. Môj život je iný

Dávno som sa Vám neozvala milé čitateľky, čitatelia... Dnes to bude článok o výhre nad sebou samou...
V januári som sa rozhodla urobiť so svojim starým život koniec a zmeniť svoje telo a svoj prístup k životu. Začala som cvičiť a onedlho sa stal mojou najväčšou oporou môj tréner Mišo, ktorý si ma zobral pod krídla. Asi po mesiaci cvičenia mi Michal navrhol, aby som sa prihlásila do súťaže v zmene postavy za tri mesiace, ktorú organizuje časopis Muscle&Fitness, v rámci Česka a Slovenska. Nebola to pre mňa len veľká výzva, ale aj možnosť niečo dokázať, nie len sebe, ale aj môjmu okoliu. Nasledovali tri mesiace cvičenia s ním, zmeny v stravovaní a v podstate zmene celého doterajšieho života. Nebolo to len o odopieraní si sladkého, pečiva, alkoholu, či iných nezdravých vecí. Nebolo to len o legpresoch, angličákoch a mrtvých ťahoch. Bolo to o celkovom resete môjho života. Nové pravidlá, nové ciele, nové nádeje. Boli chvíle kedy som preklínala trénera, tie angličáky, aj výpadovú chôdzu. Boli chvíle, kedy som na šatni po tréningu plakala od únavy. No pri tom všetkom mali navrch chvíle, kedy som sa na ten tréning tešila, nehovoriac o tých výťazoslávnych výstupoch na váhu a o úsmeve, ktorý mi spôsobovali výsledky. V byte, kde bývam je asi 8 zrkadiel. Dnes začínam deň tým, že sa vo všetkých obzerám. Všetky moje postupy, nálady, zlyhania, radosti, pocity som poctivo zverejňovala na svojom osobnom profile, na instagrame, na blogu a postupne sa mi začali hlásiť ľudia, cudzí ľudia, pre ktorých som pred tým neexistovala a pýtali si rady, vyjadrovali obdiv a pomaly som si získala fanúšikov. Moji priatelia, rodina, známi mi vravia, že ma obdivujú, že sú na mňa hrdí. Nedá sa veľmi vyjadriť nejakými kecami čím som si prešla, to nepochopí asi nik, okrem tých, ktorí si tým prešli. Neskutočne mi však pomáhala vaša podpora, vaše správy, vaše pochvalné aj karhajúce slová. Neskutočne ďakujem mojej Andrea, ktorá ma zrýpala až sa zaprášilo, keď som sa opúšťala. Najväčšia vďaka však patrí môjmu trénerovi a dovolím si tvrdiť, že už aj dobrému priateľovi Michal Duchoň, bez ktorého by som to nezvládla. Aj pevná vôľa ma sklamávala, aj sily sa mi vyčerpali, ale on mi vždy vedel pripomenúť kto som, prečo to robím, čo všetko dokážem a že moje hranice sú len v mojej hlave. Ďakujem Vám všetkým, ale hlavne SEBE! V januári som začínala na 75,6kg, dnes mám 59kg.

Moja súťažná pred a po fotografia:
 Môj motivačný list odoslaný do súťaže:

Práve sedím na zemi v mojej izbe a snažím sa dať na papier všetky myšlienky, ktoré sa mi vynárajú pri otázke: „Prečo si začala cvičiť?“, „Čo ťa motivovalo?“.  Vraj „napíš niečo originálne“ povedali mi priatelia. Frázy ako: „zmenilo mi to život“ a „som nový človek“ vraj budú otrepané. Popravde akokoľvek otrepané a neoriginálne sú, platia.
Rada by som však popísala to, čo táto súťaž a moja zmena so mnou urobili skutočne. Začalo to asi neobvyklou motiváciou. Hlúpe narážky ľudí v mojom okolí mi nestačili. Nestačilo ani to, že som nevedela na seba nakúpiť. Moja lenivosť a pažravosť ma premohli po každom treťom dni, ako inak nezdravej diéty a začala som nanovo doháňať všetko nezdravé, čo som si odopierala. Ako motivácia mi nestačil ani rozchod s priateľom. No a keďže som bola slobodná a po dlhom vzťahu bolo pre mňa ťažké byť samej, začala som hľadať. Veľmi skoro som však prišla na to, že ak človeku chýba úsmev na tvári, kvôli zníženému sebavedomiu, tak to ide veľmi ťažko. Až sa mi raz stalo, že chcel odo mňa chlapec, s ktorým som si rozumela, fotografiu v plavkách. Začala som sa hrabať v starých fotkách, ale boli nepoužiteľné. Povedala som si, že mu nejakú nafotím. Z výsledku som bola zhrozená. Koniec koncov, vyzeralo to rovnako ako na fotke, ktorú som Vám poslala ako pôvodnú verziu mňa. Prevýsajúce brucho, tlsté stehná, dvojitá brada a ovysnuté ruky asi na chlapov nezaberajú. Je to overený fakt J. Po tomto biednom pokuse nafotiť fotku som na ďalší deň prestala jesť, otvorila svoj blog a rozhodla sa, že idem na vec s verejným prísľubom a záväzkom. Vo svojom prvom článku som napísala:
 „Zrejme každej z Vás, keď ste sa zobudili po prehýrenej silvestrovskej noci, v hlave zaznela veta: "Od dnes žijem zdravo!"  Nuž, aj mne... Lenže TERAZ je čas brať to vážne! Počas sviatkov som dovŕšila svoje kilogramové historické maximum a zostalo mi zo seba až natoľko zle, že sa mi chcelo plakať. Kondička nulová, vyjdem po pätnástich schodoch a dychčím; možnosť nakúpenia si štýlového oblečenia skoro nulová, keďže mi vo všetkom pretŕča brucho;  možnosť kúpiť si čižmy s vysokou sárou - nulová, moje lýtka  nepustia. Proste zle, zle, zle. Takto to ďalej nejde. Takže, rozhodla som sa, že sa pekne budem držať svojich plánov, t.j. byť štíhla, pekná a fit.“  Monika Ludasová, 75,6kg, 8.1.2014
Nuž článok napísaný, teraz zo seba len neurobiť hlupáka, schudnúť, byť štíhla, pekná a fit. Podpísala som členskú zmluvu do jedného fitnesscentra na rok a začala cvičiť. Bolo mi jasné, že to nebude ľahké, ale nečakala som, že to bude tak ťažké. Nikdy som k športu blízko nemala, nevedela som ako správne cvičiť, čo cvičiť, kedy, čo jesť, čo nie. Takže na blogu nasledovali ďalšie články o mojich svalovkách z kardio strojov, pričom som cítila, že to nie je ten správny smer. Na základe jedného článku sa mi ozval osobný tréner Mišo Duchoň, ktorý mi navrhol stretnutie, po ktorom by som uvidela, či s ním chcem cvičiť, alebo nie. Jeho prehľad a elán, ktorý do svojej práce vkladal, ma presvedčili o tom, že chcem. Pôvodná dohoda znela na mesiac spoločného cvičenia. Až Mišo prišiel s nápadom prihlásiť sa do Vašej súťaže. Nebola to pre mňa len veľká výzva, ale aj možnosť niečo dokázať, nie len sebe, ale aj môjmu okoliu. Nasledovali tri mesiace cvičenia s ním, zmeny v stravovaní a v podstate zmene celého doterajšieho života. Nebolo to len o odopieraní si sladkého, pečiva, alkoholu, či iných nezdravých vecí. Nebolo to len o legpresoch, angličákoch a mrtvých ťahoch. Bolo to o celkovom resete môjho života. Nové pravidlá, nové ciele, nové nádeje. Boli chvíle kedy som preklínala trénera, tie angličáky, aj výpadovú chôdzu. Boli chvíle, kedy som na šatni po tréningu plakala od únavy. No pri tom všetkom mali navrch chvíle, kedy som sa na ten tréning tešila, kedy som si namiesto nového parfému kúpila legíny na cvičenie a urobili mi radosť. Samozrejme nehovoriac o tých výťazoslávnych výstupoch na váhu a o úsmeve, ktorý mi spôsobovali výsledky. V byte, kde bývam je asi 8 zrkadiel. Dnes začínam deň tým, že sa vo všetkých obzerám. Všetky moje postupy, nálady, zlyhania, radosti, pocity som poctivo zverejňovala na svojom osobnom profile, na instagrame, na blogu a postupne sa mi začali hlásiť ľudia, cudzí ľudia, pre ktorých som pred tým neexistovala a pýtali si rady, vyjadrovali obdiv a pomaly som si získala fanúšikov. Moji priatelia, rodina, známi mi vravia, že ma obdivujú, že sú na mňa hrdí. A akokoľvek otrepané to teda je, musím to napísať aj ja: zmenilo to moju postavu, zmenilo to moju povahu, zmenilo to môj pohľad na život. Dnes sme spomínali s trénerom a povedal mi, že keď sme začínali bola som „utiahnutý tučko“. Dnes som sebavedomá, usmievavá, spokojná žena. 
Bilancia po troch mesiacoch je:  1 nové telo, 1 nová povaha, 1 nový priateľ, ktorý bol pred tým mojim trénorom, neskutočné množstvo pyšných ľudí, zopár závistlivých, 1 nová práca, 1 prázdny šatník, ktorý potrebuje úplnú výmenu a to čo ma najviac teší, možno jedna nová láska, ktorej teraz už s radosťou posielam svoje fotky aj bez toho, že by si ich pýtal ;)

Vlastne napísať tento motivačný list, ani nebolo tak ťažké. Napísala som kúsok mojich krívd, pospomínala na tie ťažké tréningy a rehoty s trénerom, a celková bilancia sa fakt dobre spätne číta. Pýtate sa, či pri cvičení zotrvám? Áno, pretože,... pretože čítanie môjho vlastného motivačného listu, pohľad do zrkadla, ktoré vysí oproti mne a tie nové čierne šaty, čo som si dnes kúpila sú fakt skvelé ;).

S pozdravom
(nie tá nesebavedomá baba na prvej fotke, ale tá usmievavá na tej druhej)
Monika Ludasová, 59kg

18 komentárov :

  1. vau, krásna premena!
    to brucho, to by som ukazovala každý deň :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Monika! Môžem sa ťa spýtať čo si jedla a vlastne na akých strojoch si cvičila v posilke? :) Chodievala si aj behať? Ďíky za odpoveď :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, postupne budem písať články sem na blog... :)

      Odstrániť
  3. dojala si ma :) velmi pekny list a sama viem ake to je :) po rozchode sama a rozbita :D zena je strasne silna ked chce - gratulujem ti a kupovt mini velkosti velmi potesi :D mne ked isla vaha dole, tak som si povedala ze kaslat na to ved to sa neda kupovat kedzy mesiac nico nove :D niektore veci som nestihla ani obliect - inspirovala si ma, pretoze ja som doteraz cvicila len s Jillian doma - to mi pomohlo k zhodeniu 20 kil a lepsej kondicke , ale taketo telo je moj ciel - tak to vyzera ze mi nesotava nic ine, len sa zverit do ruk cloveku co poradi kedy co jest a co cvicit :) volu mam, motivaciu tiez - gratulujem ti najviac ako sa da - vyzeras krasne - toto leto si urzijes poriadne ako vidim - nech sa kazdy obzera :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Perfektné!!!! Chválim!! Že sa to dá, ked sa chce? Si len dalším dokazom toho, že áno :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Super super super :)))) úžasné niečo :) ženy keď niečo chcú a veľmi tak to dokážu :))
    Pozývam ťa na moju giveaway :)BellesFleurs

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Monika máš môj veľký obdiv. Blahoželám Ti aj k víťazstvu v súťaži DO FORMY 2014.
    Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Monika blahoželám Ti ! Krásny výsledok! Klobúk dole aj za víťazstvo v súťaži DO FORMY 2014.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Já jsem hubená a mam 50 kilo ale i tak se snažím jist zdravě .. Není to o tom za kazdou cenu zhubnout ale také udělat něco pro dobrou mysl... Člověk se pak cítí mnohem lépe než když si něco nezdraveho

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Skvelá práca!

    http://missalexy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Neuveriteľná zmena!! www.smiler-mishel-beauty-diary.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Velmi gratuluji, skvělá práce. Klobouk dolů!

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Gratuluju, úžasná změna! :-) Snad si z tebe vezme hodně lidí příklad! Drž se dál!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Len tak ďalej! Držim palce http://chrischella.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  14. No tak to je niečo! Máš môj veľký obdiv. Ja sa snažím schudnúť už asi rok ale vždy sa mi to dáko skomplikuje buď prídu dáke zdravotné problémy laebo sa vzdám lebo nevidím na sebe výsledky :/ Som skrátka stratený prípad.
    http://andreanalens.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Wow neskutočne skvelá premena!! Len tak ďalej ! :))
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť